Změna drogové scény v České republice po vstupu do Schengenského prostoru - Mikešová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce Změna drogové scény v České republice po vstupu do Schengenského prostoru je teoretickou prací týkající se drogové trestné činnosti. První část práce se zabývá objasněním pojmů, členěním trestné činnosti související s drogami, národnostními menšinami v České republice, které se na této trestné činnosti podílejí a transportními cestami pašování drog. Dále navazují podkapitoly o represivních orgánech České republiky, Evropské unii a podrobněji o Schengenském prostoru. Poslední téma první kapitoly je zaměřené na důležité organizace působící v boji proti drogám. Cílem práce bylo přiblížit tuto problematiku čtenáři v co nejjednodušší formě, proto i nutná citace ze zákonů mnohdy probíhá ze sekundární literatury, která je pro pochopení snazší. Cílem práce bylo zjistit, v jaké míře se změnila drogová scéna v České republice po čtyřech letech členství v Schengenském prostoru. Analýza probíhala za období osmi let, tedy za dobu čtyř let před vstupem a období čtyř let po vstupu do Schengenského prostou. Zaměřila jsem se na to, jaké drogy se nyní pohybují na černém trhu v České republice, jaké národnostní skupiny jsou nejvíce zapojeny do drogové trestné činnosti v rámci České republiky a o jaký počet se zvedlo množství zadržených pachatelů cizinců v souvislosti s drogovou trestnou činností oproti předchozímu čtyřletému období. Analýza byla prováděna z výročních zpráv Národní protidrogové centrály Polici ČR. Tyto výroční zprávy obsahují i výsledky práce Celní protidrogové jednotky Celní správy ČR, díky tomuto faktu je analyzovaný vzorek relevantní. Analýzou byl zjištěn extrémní nárůst počtu pachatelů cizinců, jejich počet byl jednou tak větší, než v období před vstupem do Schengenského prostoru. Nejvíce zadržených pachatelů cizinců je vietnamské a slovenské národnosti. Nejpřekvapivějším výsledkem byl nárůst počtu zadržených pachatelů Nigerijců. Také, v oblasti zachycených drog byla zaznamenána změna. Zatím co, v případě extáze se zachycené množství rapidně zmenšilo, u konopí a pervitinu je tomu právě naopak. Ostatní analyzované drogy si na území České republiky drží své stálé místo, rozdíl jednotlivých let v jejich zadrženém množství, není nijak výrazný. Problematika drogové trestné činnosti páchána cizinci je stále aktuálnějším tématem a vstup do Schengenského prostoru má velký podíl na stoupající nárůst cizinců v ČR. Kromě toho je dalším důležitým faktorem v nárůstu cizinců v České republice také azylová politika státu. Tato práce lze využít jako zdroj informací pro širokou laickou veřejnost nebo pro potřeby výuky.
The change in the drug scene of the Czech Republic after it adopted the Schengen Agreement
Keywords: Česká republika; Schengenský prostor; droga; trestná činnost; cizinci; The Czech Republic; Schengen area; drug; criminal activities; foreigners