Hodnocení dávek záření na kůži, u pacientek po ablaci prsu pro karcinom, TLD a v plánovací konzoli pod bolusem a bez bolusu. - Galeková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem mé bakalářské práce je Hodnocení dávek záření na kůži, u pacientek po ablaci prsu pro karcinom, termoluminiscenčními dozimetry a plánovací konzoli pod bolusem a bez bolusu. Práce je rozdělena na dvě části a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části se zábývám výskytem nádorového onemocnění prsu, rozdělení druhů nádorů a prevencí nádorového onemocnění prsu. Také diagnostikou a léčbou onemocnění. V praktické části je hodnoceno měření týkajícíčást se dávky na povrchu kůže pacientky a na povrchu Rando fantomu. Výsledky měření jsou zpracovány do tabulek a grafů. V praktické části jsme pro měření TLD dozimetrů používali Rando fantom, vyhodnovací zařízení pro hodnocení TLD dozimetrů, bolus ( tkáňové ekvivalentní materiál), který zvyšuje dávku na povrchu těla, homogenní. Náplní praktické části a celé bakalářské práce porovnání dávky záření na kůži pacientek po totální mastektomii s použitím bolusu s dávkami naměřené na povrchu fantomu. Jak fantom i pacientky byly ozářeny za stejných podmínek. Z výsledků měření prováděných na ONO v Nemocnici České Budějovice vyplývá, že průměrná dávka získaná z jednotlivých termoluminiscenčních dozimetrů činí u fantomu s použitím bolusu 1,88 Gy, u fantomu bez použití bolusu 1,50 Gy, u pacientek po totální mastektomii s použitím bolusu 2,14 Gy a u pacientek po totální mastektomii bez použití bolusu 1,76 Gy. Při ozařování pacientek bez pomoci bolusu dávka prostupuje do hloubky těla a je nižší,ale za pomoci použití bolusu se dávka udržuje na povrchu těla a odpovídá dávce, která je určena v plánování léčby.
The evaluation doses of irradiation on the skin of the patients after mastectomy with breast cancer by TLD and planning system with and without bolus.
Keywords: termoluminiscenční dozimetr; tkáňově ekvivalentní materiál (bolus); Rando fantom; dávka; plánovací konzole; karcinom prsu; radioterapie; thermoluminiscence dosimeter; tissue equivalent material ( bolus); dose; planning console; carcinomä breast; radiotherapy