Mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích a jeho význam pro podporu kulturních tradic regionu - Štěrbík, Matěj (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit význam Mezinárodního dudáckého festivalu pro kulturní tradice strakonického regionu. Práce je rozdělena do tří částí. První část se zabývá historií dud jako hudebního nástroje a strakonickými dudáky, kteří stáli v 19. století u zrodu dudácké tradice ve Strakonicích. Druhá část se věnuje Mezinárodnímu dudáckému festivalu, konkrétně jeho vzniku a dnešní podobě. Hlavní zřetel je kladen na účast zahraničních a domácích hudebních souborů, organizační strukturu a partnery za posledních pět ročníků festivalu konajících se v letech 2004 až 2012. Tématem třetí, praktické části je povědomí obyvatel Jihočeského kraje o dudácké tradici a Mezinárodním dudáckém festivalu, jež bylo zjišťováno v rámci kvantitativního výzkumu. Výsledky výzkumu představují porovnání tohoto povědomí mezi obyvateli strakonického okresu a obyvateli ostatních okresů Jihočeského kraje.
The International Bagpipe Festival and its significance for cultural traditions of the region of Strakonice
Keywords: mezinárodní dudácký festival; dudy; dudáci; international bagpipe festival; bagpipes; bagpipers