NIM a matematika - Němcová, Věra (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá kombinatorickou hrou NIM. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Část teoretická se nejprve věnuje Sprague-Grundyově funkci (která představuje obecný úvod do teorie her) a analýze několika tzv. "substaction games" (her s odebíráním objektů). Pak následuje samotný NIM: pravidla hry, různé možnosti analýzy, vlastnosti, historie, jeho různé varianty a především nalezení vítězné strategie. U vítězné strategie je nezbytné soustředit se také znalost binární soustavy a NIM-součtu. Praktická část následně obsahuje rozbor několika odehraných her s žáky a snaží se zjistit, zda jsou schopni intuitivně objevit některé části vítězné strategie.
NIM and Mathematics
Keywords: NIM; Sprague-Grundyova funkce; binární soustava; NIM-součet; vítězná strategie; NIM; Sprague-Grundy´s theorem; binary system; NIM-sum; winning strategy