Školní úspěšnost u žáků s fenylketonurií - Nenadálová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Magisterská práce s názvem "Školní úspěšnost u žáků s fenylketonurií" je zaměřena na život jedinců, kterým do života vstoupila dědičná metabolická porucha - fenylketonurie, a jejich subjektivní rovinu školní úspěšnosti. Teoretická část práce se věnuje vysvětlení pojmu fenylketonurie a její diagnostice, způsobům léčby a stravování jedinců s touto metabolickou poruchou a také dopadům fenylketonurie na jejich vývoj. Dále je v diplomové práci popsána školní úspěšnost žáků a školní výkon, sebehodnocení jedinců s fenylketonurií a kvalita života těchto lidí doložená již provedenými výzkumy. Praktická část práce je věnována případovým studiím jedinců s fenylketonurií a klade důraz na jejich školní úspěšnost, kognitivní potíže při vyšších hladinách fenylalaninu. Z obecnějšího hlediska sleduje rovinu přijetí těchto lidí širším okolím a snaží se přiblížit, nakolik fenylketonurie ovlivnila jejich dosavadní život. Cílem práce je tedy zmapovat dopad fenylketonurie na školní výkon respondentů, jejich začlenění ve školním kolektivu a míru ovlivnění jejich života fenylketonurií.
School achievement in pupils with phenylketonuria
Keywords: fenylketonurie; fenylalanin; nízkobílkovinná dieta; dědičné metabolické poruchy; fenylalaninhydroxyláza; novorozenecký screening; školní úspěšnost; sebepojetí; kvalita života; phenylketonuria; phenylalanine; low protein diet; hereditary metabolic disorder; phenylalanine hydroxylase; newborn screening; school achievement; self-view; quality of life