Vytvoření a ověření souboru vyrovnávacích cvičení při zvětšené bederní lordóze u dětí mladšího školního věku cvičících moderní gymnastiku \\ - Nováková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá vytvořením a ověřením souboru vyrovnávacích cvičení pro děti mladšího školního věku, které cvičí moderní gymnastiku. Experiment probíhal se dvěma zájmovými kroužky moderní gymnastiky v Prachaticích a ve Volarech. Děvčatům byl změřen stupeň hyperlordózy a míra posílení a protažení svalstva. Při tomto měření bylo zjištěno, že u těchto děvčat se hyperlordóza skutečně projevuje. Proto byl vytvořen soubor cvičení, který byl po dobu pěti měsíců aplikován na prachatických gymnastkách. Po pěti měsících proběhlo druhé měření, které ukázalo, zda byl vytvořený soubor úspěšný.
Creation and verification of a set of compensatory excercises when lumbar lordosis enlarged at younger school-age children devoted to modern gymnastics
Keywords: moderní gymnastika; držení těla; zvětšená bederní lordóza; mladší školní věk; modern gymnastics; posture; enlarged lumbar lordosis; younger school age