AKTIVNÍ STÁŘÍ V DOMĚ S PEČOVATELSKOU SLUŽBOU - Korcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje tři kapitoly, kde v první z nich se pojednává o procesu stárnutí a stáří, o změnách provázející toto období, o adaptaci na stáří, o potřebách, které naplňují životní pohodu a spokojenosti seniorů. V další části této práce se hovoří o konceptu aktivního stárnutí, o rozdělení aktivit podle okruhu uspokojování potřeb i podle počtu zapojených osob, o možnostech zájmových činností seniorů a přínosu aktivit pro zdraví člověka. Závěrečná část je zaměřena na charakteristiku domu s pečovatelskou službou, na adaptaci seniorů při změně bydliště a na poslání pečovatelské služby. V praktické části bakalářské práce se seznamujeme s průběhem kvalitativního výzkumu a výpověďmi seniorů v domě s pečovatelskou službou. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak se na způsobu trávení volného času seniorů odráží to, že žijí v domě s pečovatelskou službou.
Active old age in a nursing home
Keywords: stáří; stárnutí; potřeby ve stáří; spokojenost; volnočasové aktivity; adaptace na změnu bydliště; dům s pečovatelskou službou; the age; ageing; needs in old age; satisfaction leisure activities; adaptation to change of residence; nursing home