Útvary psané publicistiky - Pelechová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce ?Útvary psané publicistiky? se zabývá útvary zpravodajskými, analytickými i útvary stylově smíšenými. Věnuje se jazykovým a ideografickým prostředkům současných deníků MFD, Lidové noviny a Právo. Práce vychází z rozboru jazykového materiálu nashromážděného v časovém rozmezí srpen 2010 ? srpen 2011. Pozornost je věnována převážně lexikálním prostředkům. Hodnocena je jejich funkce v publicistickém textu a shody a rozdíly v publicistově práci s nimi v různých útvarech publicistického stylu. Zájem se soustředí na modelovost současných českých deníků a snaží se postihnout jejich profil. Pozornost je zaměřena na funkci titulků a jejich typy. V úvodu práce je vysvětlena terminologie týkající se oblasti žurnalistiky a publicistiky. Rovněž je uvedena stručná historie vývoje zpravodajství.
Styles of written journalism
Keywords: persvazivní funkce; Právo; Mladá fronta Dnes; Lidové noviny; žurnalistika; publicistika; modelovost současných deníků; titulky; lexikální prostředky; lexical methods; persvasive function; Právo; Mladá fronta Dnes; Lidové noviny; journalism; structure of present Czech dailies; headlines; lexical devices