PROBLEMATIKA KLIMATU ŠKOLNÍ TŘÍDY NA 2. STUPNI ZŠ - Švejdová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této diplomové práce je klima školní třídy. Cílem této práce je popsat, změřit a porovnat klima školní třídy na vybraných školách Českých Budějovic. V teoretické části práce jsou stanoveny základní pojmy, se kterými tato práce operuje, například pojmy prostředí, atmosféra a klima školní třídy. Pojednává o školní třídě jako sociální skupině, o aktérech klimatu, o klimatu školy. Dále jsou zde popsány některé současné přístupy ke zkoumání klimatu. Část praktická vymezuje cíle, předpoklady a metody tohoto výzkumu. Dále jsou zde uvedeny výsledky měření a jejich interpretace. V závěru práce jsou ověřovány stanovené hypotézy.
The issue of the class climate at secondary school
Keywords: klima školní třídy; klima školy; aktéři klimatu; žák; učitel; rodiče; metoda CES; class climate; school climate; participants of the class climate; teacher; pupil; parents; the CES method