"Vybledlé lebky beznadějí na ostnatých drátech se chvějí" (Tvorba z prostředí koncentračního tábora v období 1945-48) - Kostohryzová, Romana (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se věnuje tématu koncentračního tábora, které se vyskytuje v české próze v období 1945 až 1948. Specializovali jsme se na podmínky právě v koncentračních táborech a chování, současně i pozici jedince v takto krajních situacích. Při výběru textů jsme se orientovali na tituly pozapomenuté či opomíjené. Stěžejním záměrem práce je připomínka poměrů v koncentračních táborech za druhé světové války tak, aby se případný čtenář dokázal vyhranit vůči soudobé tendenci, jež vede k vnímání těchto historických událostí jako něčeho samozřejmého. Zároveň se pokusíme nahlédnout na pozoruhodně rozličná stanoviska, jež zaujali autoři textů k daným svědectvím.
"On the sharp points of barbed wire pale skulls of no hope gyre" (The literary production written in the concentrations camps and published from 1945 to 1948)