Vývoj cerkárií motolic v prvním mezihostiteli: současný stav znalostí a perspektivy - Bednářová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace: Cílem této práce je podat všeobecný přehled o životních cyklech motolic s důrazem na životní strategie, které využívají k šíření v prostředí a k nákaze dalších hostitelů. Životní cykly motolic jsou závislé na množství abiotických a biotických faktorů prostředí, přičemž teplota nepochybně hraje klíčovou roli ve vývoji larválních stádií motolic, včetně produkce cerkárií prvními mezihostiteli (měkkýši).
Development of cercariae (Trematoda) in the first intermediate host: current knowledge and perspectives