Edukace klientek porodní asistentkou v gynekologické ambulanci - Volková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Pojem edukace je podle moderní pedagogiky definován jako výchova a vzdělávání. Porodní asistentka pracuje jako partner ženy, poskytuje klientce podporu a péči, ale také vzdělává klientky a jejich rodiny. Edukační činnost je nedílnou součástí porodnictví. Edukace hraje významnou roli v rámci primární, sekundární a terciární prevence, tyto druhy prevence se mohou vzájemně prolínat. V teoretické části jsou shrnuty poznatky z edukace, edukačního procesu, dále využití edukačních metod a edukačních pomůcek v gynekologické ambulanci. Rozpracována je edukace mladých dívek, těhotných klientek, klientek po porodu, klientek ve fertilním věku, klientek v klimakteriu a starších klientek.Ke zpracování praktické části bakalářské práce byla použita metoda kvantitativního výzkumného šetření. Pro kvantitativní výzkumné šetření byla zvolena metoda dotazování, technika dotazníků. Praktická část je zaměřena na informovanost porodních asistentek o edukaci, možnosti edukace a klientky, u kterých převažuje edukace. Cílem 1 tohoto výzkumného šetření bylo zjistit, jaké možnosti mají porodní asistentky k edukaci. Cíl 1 byl splněn. Na základě zvoleného cíle byla stanovena hypotéza: Porodní asistentky mají podmínky pro edukaci edukaci klientek. Hypotéza byla potvrzena. Cílem 2 bylo zjistit, u kterých klientek navštěvující gynekologicko-porodnickou ambulanci převažuje edukace porodní asistentkou. Cíl 2 byl splněn. Na základě zvoleného cíle byla stanovena hypotéza : Edukace porodních asistentek je orientovaná na těhotné než na gynekologicky nemocné. Hypotéza byla potvrzena. Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací pro porodní asistentky pracující v gynekologických ambulancích, ale i studentky porodní asistence. Součástí práce je edukační manuál pro porodní asistentky. Výsledky výzkumu mohou být využity v rámci výuky na Jihočeské Univerzitě.
Midwife´s instruction to the client in the gynecological clinics
Keywords: antikoncepce; edukace; edukační proces; klimakterium; porodní asistentka; prevence; těhotenství; contraception; education; educational action; menopause; midwife; prevention; pregnacy