Možnosti a meze interpretace v arteterapii - Prášek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce pojednává o možném uplatnění prostředku interpretace během procesu arteterapeutické léčby. Zabývá se potenciálem, který může interpretační proces v arteterapii nabývat, různými podobami jeho uplatnění a významu pro léčbu. Dále jsou v práci rozpracovány kritéria pro určování pravdivosti interpretací a východiska a předpoklady, které je nutné či doporučené brát v úvahu, pokud má mít interpretační zákrok přínosný, tedy měnící, léčebný charakter. V závěrečné části je rozvedena otázka interpretace symbolů obsažených v kresbě. V úplném závěru je předloženo několik stručných zásad, podle kterých lze interpretační proces v arteterapeutické realitě řídit.
Possibilities and limits of interpretation within art therapy
Keywords: interpretace; arteterapie; výklad; obraz; léčba; symbol; význam; vnímání; pochopení; porozumění; apercepce; interpretation; art therapy; painting; treatment; symbol; meaning; perception; comprehension; understanding; aperception