Zapojení rodinných příslušníků do péče o klienta v domovech pro seniory - Rohová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce má název Zapojení rodinných příslušníků do péče o klienta v domovech pro seniory. Jako hlavní cíl jsem si stanovila zjištění toho, jestli se rodinní příslušníci zapojují do chodu celého domova pro seniory a jsou o tom dostatečně informovaní. Dále jsem konkrétně zjišťovala, jakým způsobem se zapojují do chodu domova nebo alespoň do péče o příbuzného. Zadala jsem dvě hlavní výzkumné otázky. První otázka se zabývá právě tím, jakým způsobem jsou rodinní příslušníci klientů zapojeni do péče a života vybraných klientů domovů pro seniory. Druhá otázka zkoumá, jaké představy mají rodinní příslušníci vybraných klientů o svém zapojení v rámci péče v domovech pro seniory. Práce se dělí na část teoretickou a empirickou. Teoretická část má tři hlavní odvětví. V prvním se věnuji seniorovi, stáří, stárnutí a charakteristickým změnám ve stáří. V druhém odvětví se zabývám jeho rodinou. Především typy rodin, funkcemi, mezigeneračním soužitím a spoluprací rodiny s institucionální péčí. A v posledním odvětví již konkrétně popisuji domov pro seniory jako sociální službu. Zmiňuji se i o právech a povinnostech seniora v zařízení a o činnosti sociálního pracovníka v domově pro seniory. Pro empirickou část jsem si zvolila kvalitativní výzkum. Data jsem zjišťovala pomocí narativních rozhovorů u rodinných příslušníků a polostrukturovaných rozhovorů u sociálních pracovníků. Do výzkumu se zapojilo 5 rodinných příslušníků a 5 sociálních pracovnic. Získaná data jsem zpracovala pomocí otevřeného kódování. Z výsledků vyplynulo, že rodinní příslušníci se spíš zapojují do péče o svého příbuzného, než do chodu celého zařízení. Příčinou je především časová a pracovní vytíženost. Bakalářská práce může sloužit jako informativní materiál pro sociální pracovníky v domovech pro seniory. Dále i pro rodiny, které mají příbuzného v domově pro seniory, jako zamyšlení nad tím, jestli není potřeba s touto sociální službou víc spolupracovat.
Family involvement in the care of a senior house client
Keywords: Senior; rodina; rodinný příslušník; sociální služba; sociální pracovník; domov pro seniory; Senior; family; family member; social service; social worker; home for the elderly