Historie tělesné výchovy a sportu v Příbrami - Doležal, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o historii a současné situaci v tělesné výchově a sportu v Příbrami. Především pak o vývoji jednotlivých tělovýchovných spolků a průběhu jejich činnosti od počátků až do současnosti. V práci se věnuji všem významným odvětvím sportu v Příbrami. Vývoj sportu ve zvolené oblasti je řazen do dílčích etap podle významných milníků historického vývoje naší země. Práce je rozdělena na čtyři historická období. První kapitola bakalářské práce pojednává o stručné historii města Příbrami. Druhá část popisuje činnost Sokola a prvních sportovních oddílů, od jejich založení do roku 1945. Třetí část popisuje období po válce 1945 až do převratu 1989 a zabývá vznikem a vývojem jednotlivých tělovýchovných jednot, sportů a organizací v Příbrami. Čtvrtá kapitola zachycuje významný historický vývoj a vznik nejvýznamnějších sportovních oddílů od roku 1989 až do roku 2018. Nejstarší informace byly čerpány z dochovaných kronik, archivních materiálů jednotlivých sportovních oddílů, literatury a dobových novinových článků. Informace ze třetí a čtvrté etapy jsou doplněny zajímavostmi z rozhovorů s pamětníky o zakládání tělovýchovných oddílů a dílčích sportovních událostech.
History of physical education and sport in Příbram
Keywords: Příbram; fotbal; historie; lední hokej; Sokol; sport; tenis; tělesná výchova; oddíl; Příbram; fotbal; history; ice hockey; Sokol; sports; tenis; physical education; team