Zásady šetrného zpracování a kultivace půd při ekologickém způsobu hospodaření (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy) - Viktora, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zhodnotit přechod farmy z ekologického typu zemědělství na typ konveční z hlediska kultivace a šetrného zpracování půdy. První část je věnovaná problematice zpracování půdy v obou typech hospodaření. Jsou zde vyzdviženy hlavní poznatky o osevních postupech, způsobech zpracování půdy, hnojení a dalších tématech, která srovnávají výhody a nevýhody bio farem oproti klasickým. V praktické části je zachycen vývoj konkrétní farmy, která při svém vzniku začala aplikovat ekologický způsob hospodaření zejména z důvodu navrácení půdního potenciálu poměrně zdevastované orné půdě. Později však byla farma nucena svůj statut změnit a ubírat se spíše klasickým způsobem, který jí zejména díky chemické regulaci plevelů a chorob umožnil zvýšit produkci a stát se tak ve svém oboru konkurenceschopnou. Při zpracování půdy a v osevních postupech si však zachovává řadu příznačných myšlenek ekologického zemědělství. Závěrečné shrnutí pojednává o konkrétních důvodech, proč farma přešla na cestu tzv. integrovaného zemědělství.
The fundamentals considerate of the soil cultivation and land improvement at the ecological technique farming (with specification at the marginal area Šumava)
Keywords: Ekologické a konvenční hospodaření; podmítka; orba; rostlinná a živočišná výroba; zákony o ekologickém zemědělství; hnojení.; Ecological and conventional farming; stubble ploughing; tillage; plant and livestock production; Ecological Farming Act; fertilises.