Spirochéty Lymeské boreliózy: kultivace in vitro, molekulární identifikace druhového složení izolátů a pokus o průkaz vázat sacharidy - Bučinská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Izoláty Borrelia burgdorferi sensu lato získané z klíšťat Ixodes ricinus z lokalit kolem Českých Budějovic byly úspěšně kultivovány in vitro. Polymerázovou řetězovou reakcí (PCR) s použitím druhově specifických primerů bylo stanoveno zastoupení jednotlivých druhů Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. garinii, B. afzelii a B. valaisiana v těchto izolátech. Demonstrovali jsme proteinový profil v těchto izolátech rozdělením proteinů SDS-PAGE elektroforézou. Schopnost spirochét druhu Borrelia vázat sacharidové sondy byla zkoumána použitím metody Western blottingu.
Lyme borreliosis spirochaetes: in vitro cultivation, molecular identification of species compound in isolates and an attempt to prove the carbohydrate binding ability
Keywords: Lymeská borelióza; Borrelia burgdorferi; glykoproteiny; sacharidové sondy; Western blotting; SDS-PAGE; PCR s druhově specifickými primery; izolace proteinů; Lyme borreliosis; Borrelia burgdorferi; glycoproteins; carbohydrates probes; Western blotting; SDS-PAGE; PCR with species-specific primers; isolation of proteins