Komparace kvality života dětí v dětských domovech a v NRP ve Středočeském regionu - Janoušová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá kvalitou života dětí z dětských domovů a dětí svěřených do náhradní rodinné péče ve Středočeském kraji. Teoretická část charakterizuje kvalitu života, potřeby a práva dítěte, rodiny a jejich funkce. Dále popisuje náhradní výchovu, zabývá se náhradní rodinnou péčí, ústavní péčí a otázkou transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti v ČR. Empirická část je zaměřena na srovnání celkové kvality života dětí z dětských domovů a dětí z náhradní rodinné péče, jejich hodnotové orientace, spokojenosti v jednotlivých oblastech života. Výsledky poukazují na oblasti, ve kterých se uvedené skupiny dětí od sebe liší a nabízejí možnosti zaměření dalšího výzkumu v této oblasti.
Comparison of the quality of life children in orphanages and substitute family care in the Central region
Keywords: kvalita života; děti; dětský domov; náhradní rodinná péče; rodina; potřeby; hodnoty.; Quality of life; children; chidlren's home; foster family care; family; needs; values