Práce a studium v souvislosti s pohybovou aktivitou - Martinek, Lukáš; Ratislavová, Kateřina; Tóthová, Valérie (Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií, 2015)
Studium a zaměstnání je v současnosti velmi diskutované téma. Vzhledem k tomu, že člověk v práci tráví téměř 1/3 svého života, je třeba této problematice přikládat důraz i z pohledu rozvoje hromadně vyskytujících se neinfekčních chorob. Dílčí část našeho výzkumu se zaměřuje na pohybovou aktivitu v rámci práce nebo studia, na její intenzity a frekvence. Z výsledků je patrné, že se při práci a studiu setkáváme jak s intenzivními, tak se středně zatěžujícími pohybovými aktivitami a s chůzí. Výsledky výzkumu ukazují, že všechny tyto aktivity jsou prováděny v takových mírách, které nemohou být považovány za preventabilní proti hromadně vyskytujícím se neinfekčním chorobám z pohledu pohybových aktivit. Z toho vyplývá, že rozvoji pohybových aktivit a jejich optimalizaci v pracovním a studijním procesu je třeba věnovat pozornost a intenzivně se jimi zabývat.
Work and study related to physical activity
Keywords: Pohybová aktivita; práce; studium; primární prevence.; Physical activity; work; study; primary prevention