Aktivizace ve stáří - Sýkorová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Aktivizace ve stáří Stáří je obdobím, které provází řada fyziologických, psychických a sociálních změn. Lidská společnost celosvětově stárne a výjimkou není ani Česká republika. I ve vyšším věku je třeba udržet si nejen fyzikou, ale též psychickou a sociální aktivitu, což vychází z biopsychosociálního pojetí člověka a z jeho potřeb. Aktivita ve stáří je důležitá nejen pro udržení fyzického a duševního zdraví, ale celkově zlepšuje kvalitu života. V souvislosti se začleňování aktivit ve stáří se užívá pojem aktivizace. Aktivizace je důležitá jak u seniorů v domácím prostředí, tak u seniorů v rezidenčních zařízeních, kde přispívají zejména k lepší adaptaci nově příchozího klienta do zařízení. V teoretické části proto píši mimo jiné o jednotlivých aktivizačních programech, které domovy pro seniory nabízí. Prvním cílem diplomové práce je zmapovat aktivizační programy, nabízené v domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Druhým cílem je zjistit, zda klienti těchto programů využívají. Byla stanovena hypotéza ''Nejvíce seniorů v domovech pro seniory v Jihočeském kraji využívá aktivizační program trénování paměti.'' Výzkumný soubor tvoří klienti domovů pro seniory, dále pracovníci provádějící v domovech pro seniory aktivizaci a ředitelé domovů pro seniory. Výzkum byl prováděn v domovech pro seniory na území Jihočeského kraje, v době od 20.3. do 15.4. 2008. Výzkumu se účastnilo 34 klientů domovů pro seniory, 12 ředitelů domovů pro seniory a 9 pracovníků provádějící v domovech pro seniory aktivizaci. V práci jsou použity následující techniky sběru dat: polořízený rozhovor, standardizovaný dotazník a komparativní analýza. V rozhovorech s klienty v domovech pro seniory se zajímám o to, jaké nabízené aktivizační programy klienti využívají, jak jsou s programy spokojeni, ale též o přínos těchto programů. Dotazníky jsou určeny pro ředitele domovů pro seniory na území Jihočeského kraje a dále pro pracovníky, provádějící aktivizaci. Pomocí dotazníků zjišťuji druhy nabízených aktivizačních programů, využívání programů klienty, přínos aktivizačních programů pro klienty, personální zajištění programů a odborné vzdělání pracovníků provádějících aktivizaci, ale též nové možnosti v oblasti aktivizace. Z výzkumu vyplývá, že nejvíce seniorů v domovech pro seniory využívá ergoterapii. Stanovená hypotéza byla vyvrácena. Diplomová práce přispěje ke zpřehlednění jednotlivých aktivizačních programů, jejich náplně, přínosu a možností využití v práci se seniory, ale též jako zpětná vazba pro jednotlivá zařízení.
Aktivization in old age
Keywords: Stáří a stárnutí Aktivizace Adaptace v domovech pro seniory Motivace k činnostem Aktivizační programy