Využití přirozených metod výchovy a výcviku koní - Mindlová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce shrnuje literární podklady související s využitím přirozených metod výchovy a výcviku koní (tzv. Natural Horsemanship), včetně významu, historie a vývoje, jednotlivých metod používaných v Čechách i v zahraničí a nejvýznamnějších představitelů těchto metod. Vlastní výzkum zahrnuje vyhodnocení 81 dotazníků oslovených respondentů, shrnující využívání přirozených metod výchovy a výcviku koní v jihozápadních Čechách. Cílem práce bylo vyhodnotit a specifikovat rozdíly mezi chovateli koní využívající tradiční a přirozené metody výcviku z hlediska počtu chovaných koní, délky a zaměření chovu, chovaných plemeny a využití koní v jednotlivých jezdeckých disciplínách. Dotazník obsahoval 16 otázek, které byly dále zpracovány do grafů a tabulek. Z výsledků dotazníku vyplynulo, že přirozené metody výcviku koní začínají pronikat i mezi majitele koní v jihozápadních Čechách, nejčastěji formou kurzů a také pomocí internetu. Většina chovatelů však nemá adekvátní odborné vedení při aktivním využívání těchto přirozených metod. Přirozené metody jsou stále nejvíce rozšířeny mezi majiteli, kteří vlastní menší počet koní (2-4 koně), chovem se zabývají kratší dobu (5 ? 7 let) a využívají své koně pouze k turistickému nebo rekreačnímu ježdění, významnější rozšíření mezi sportovními jezdci (mimo westernové disciplíny) stále chybí. U chovatelů, kteří využívají přirozené metody výcviku, jsou nejčastěji chovanými plemeny qarter horse, hafling, český teplokrevník, appaloosa a kříženci. Nejvíce rozšířená je metoda Pata Parelliho. Většina chovatelů pracující přirozenými metodami při výcviku koní má však pozitivní zkušenosti při řešení problémů v chování jejich koní. Současně tito chovatelé udávají i zlepšení důvěry a spolupráce při používání těchto přirozených metod.
The Natural Methods of Education and Training Horses and Their Kind of Use
Keywords: koně; výcvik; Natural Horsemanship; přirozená komunikace; horses; training; Natural Horsemanship; natural communication