Možnosti a způsoby povodňové ochrany měst a obcí - Holubová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Povodně jsou přírodní jevy, kterým se lze jen stěží bránit a představují největší přímé nebezpečí v oblasti přírodních katastrof. Způsobují vznik krizových situací, při nichž vznikají rozsáhlé materiální škody, ale i ztráty na životech obyvatel postižených území. V postiženém území rovněž dochází k devastaci krajiny a ekologickým škodám. Povodním nelze zabránit, ale lze vyloučit nebo omezit jejich důsledky vhodnými opatřeními. Povodně ukázaly na nutnost vybudování a doplnění protipovodňových ochranných opatření v potencionálních záplavových územích.
Ways and means deluge wardships cities and municipality
Keywords: mobilně stacionární protipovodňové systémy; mobilní protipovodňové systémy; povodně; povodňová opatření; revitalizace; stupně povodňové aktivity; vodní toky; záplavová území; mobile stationary antiflood systems; mobile antiflood systems; flodds; antiflood precautions; revitalisation; level antiflood activities; waterways; flooding areas