Analýza povědomí civilního obyvatelstva České republiky o chování v případě útoku jadernou zbraní - Krčal, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem práce ?Analýza povědomí civilního obyvatelstva České republiky o chování v případě útoku jadernou zbraní? bylo zjistit informovanost byvatelstva České republiky o možnostech ochrany před účinky jaderných zbraní. Úvodní část obsahuje přehled těchto zbraní s rozdělením dle jednotlivých typů, dále obsahuje souhrn jejich primárních a sekundárních účinků na lidský organismus, a uzavírá ji přehled doporučených postupů a metod osobní ochrany. V tomto posledním zmíněném přehledu jsou uvedeny jak prostředky improvizované ochrany a způsob jejich použití, tak i doporučené chování v uvažované situaci - od momentu varování, přes ukrytí až po evakuaci. V další části práce jsou vyhodnoceny a graficky vyjádřeny výsledky provedeného průzkumu, realizovaného formou dotazníkové akce. Součástí vyhodnocení odpovědí je i krátký komentář ke každé otázce a v závěru i statistické zpracování. V průzkumu byli respondenti rozděleni dle věku do první a druhé skupiny, přičemž mezním rokem bylo zvoleno datum narození 1980. První skupinu reprezentovali respondenti narození před uvedeným rokem, druhou pak ti, jejichž datum narození je v uvedeném roce nebo později. Díky tomu bylo možné posoudit znalosti jednotlivých generací ? především s ohledem na omezenou dostupnost informací k této problematice na základních a středních školách po roce 1990. Výsledky průzkumu ukázaly, že informovanost obyvatelstva České republiky o chování v případě útoku jadernou zbraní je výrazně menší, než-li je nutné k efektivní ochraně jednotlivce. Bylo také zjištěno znatelně menší povědomí u generací narozených v roce nebo po roce 1980 oproti starším generacím. Řešením takto neuspokojivého stavu je začlenění dané problematiky do přednášek na základních a středních školách, nejlépe pak přímo do osnov uvedených škol.
An Analysis of the Czech Republic's Civilian Population's Awareness of Behavior in the Event of a Nuclear Weapon Attack
Keywords: evakuace; evakuační zavazadlo; improvizovaná ochrana; jaderná zbraň; varování obyvatelstva; evacuation; evacuation luggage; improvised protection; nuclear weapon; population warning