Vybrané aspekty rozvoje pečovatelské služby v České republice - Formánková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Vývoj sociálních služeb de facto i služby pečovatelské, ovlivňuje celá řada faktorů, jejichž význam se mění v závislosti na konkrétních historických podmínkách jednotlivých regionů. Jedná se především o faktory demografické, sociálně-ekonomické a společensko-politické. Hlavním cílem disertační práce proto bylo nalezení vztahu mezi vybranými aspekty pečovatelské služby (územním profilem, legislativní změnou a profilem organizace poskytující pečovatelskou službu) a rozvojem pečovatelské služby (navyšováním počtu uživatelů, zvyšováním využívání úkonů, rozvojem časové a územní dostupnosti služby, rozsahem nabídky fakultativních služeb, zvyšováním kvality poskytovaných služeb a zlepšením systému financování). Pro dosažení vytyčených dílčích cílů disertační práce bylo od samého počátku plánované použití smíšeného výzkumu. Pro deskripci a analýzu míry závislosti proměnných byly použity kvantitativní metody zkoumání, které byly realizovány jednak za pomoci sekundární analýzy dat, dále pak za pomoci dotazování. Pro hlubší pochopení vztahu mezi vybranými aspekty pečovatelské služby a jejím rozvojem byla zvolena metoda kvalitativní, neboť bylo předpokládáno, že právě interpretací informací od odborníků z terénu je možné porozumět širším souvislostem zkoumaného problému. Z výzkumu je zřejmé, že napříč ČR panuje výrazná diverzita vzájemných vazeb mezi vybranými charakteristikami územního profilu a počtem uživatelů pečovatelské služby. I přes tuto celorepublikovou různorodost bylo identifikováno několik společných charakteristik územního profilu, jež ovlivňují rozvoj pečovatelské služby v naší zemi. Hodnotí-li respondenti územní dostupnost pečovatelské služby po nabytí účinnosti zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, tak je z jejich výpovědi zřejmé, že nedošlo k výrazným změnám. Po sedmi letech od platnosti zákona poskytovatelé pečovatelských služeb nepozorují vyšší zájem o službu. Naopak, rozsah využívaných úkonů pečovatelkou službou má snižující se tendenci. Prokázalo se, že především církevní či krajské organizace pečovatelských služeb zabezpečují větší územní dostupnost služby, stejně tak i častěji zabezpečují rozšiřování své časové dostupnosti služby. Poskytovatelé potvrdili, že zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách přinesl především kvalitativní změny v rámci poskytování pečovatelské služby, které jsou zabezpečeny stanovenými pravidly, kontrolním mechanismem a individualizací služby. Přes nesporné klady by měl být zákon dopracován, zejména v oblasti stávajícího systému financování služby a realizací inspekcí kvality sociálních služeb.
Selected Aspects of Day Care Services Development in the Czech Republic
Keywords: pečovatelská služba; rozvoj; senior; legislativa; územní dostupnost; day care; development; legislation; senior; territorial availability