Kvalitativní výzkum náboženských představ u předškolních dětí - Koudelková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
V této práci je veden kvalitativní výzkum v rámci grounded theory se zaměřením na výzkum toho jak děti vnímají určité náboženské symboly, jaké náboženské představy se u nich objevují na vědomé či nevědomé úrovni a jaké náboženské představy si o různých náboženských jevech utvářejí. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy: dítě předškolního věku z hlediska vývojových teorií, pojem religiozita a spiritualita, klíčoví představitelé a pojmy psychologie a sociologie náboženství. V metodologické části popisuji kvalitativní výzkum, metodu polostrukturovaného hloubkového rozhovoru a dále rozdílné a společné náboženské a spirituální představy dětí předškolního věku.
Qualitative research of religious representations among preschool children
Keywords: náboženství; religiozita; spiritualita; víra; sekularizace; předškolní věk; religion; religiosity; spirituality; faith; secularization; preschool age