Nepřítel lidu - recepce severských autorů v české literatuře 50. a 60. let 20. století - Kollouchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se bude zabývat reflexí překladů ze severských literatur v 50. a 60. letech 20. století v Československu. Její součástí bude rešerše, na jejímž základě vznikne bibliografický soupis přeložených knih z daných jazyků do češtiny. Pozornost bude také věnována dobové recepci těchto knih v podobě recenzí, popř. předmluv či doslovů. Následovat bude představení tří vybraných titulů.
An Enemy of the People: Reception of Nordic authors in Czech literature 50th and 60th years of 20th century
Keywords: severská literatura; Ibsen; Hamsun; Hauganová; reflexe v Československu; 50. a 60. léta; Scandinavian literature; Ibsen; Hamsun; Haugan; reflection in Czechoslovakia; fifties and sixties 20th century