Etické aspekty otcovství - Čechová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá tématem otcovství z historického, sociologického, psychologického a etického pohledu. Význam otce ve výchově dítěte je vymezen jak z obecného hlediska, tak z hlediska konkrétních vývojových fází dítěte a jeho ženského a mužského pohlaví. Stěžejní část práce spočívá v charakteristice základních etických aspektů, které by měl otec uplatňovat při výchově dítěte. V závěrečném shrnutí práce je věnována pozornost problematice homosexuálních otců a dilematu, které je spojeno se svěřováním dětí do jejich výchovy.
Ethical apects of fatherhood.
Keywords: otec/otcovství; typologie otců; role otce; etické aspekty (autorita; trestání; svoboda; systematičnost; nezištnost; statečnost; spravedlnost; přátelství; citlivost; nezávislost); father/paternity; types of fathers; the role of fathers; the ethical aspects(authority; punishment; freedom; systematic; selflessness; bravery; justice; friendship; sensitivity; independence)