Koncept pomíjivosti v románu V. Woolfové Paní Dallowayová - Zvoníčková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce zkoumá koncept pomíjivosti v románu Virginie Woolfové Paní Dallowayová. Cílem práce je podat ucelený přehled těchto momentů, interpretovat je a ukázat, jakými technikami autorka dosahuje pocitu pomíjivosti; to vše především za pomoci teorií o čase Henriho Bergsona. Na základě myšlenek tohoto filosofa bude v práci prozkoumán i čas objektivní a subjektivní, jak se v Paní Dallowayové projevuje. Jelikož je v práci čas jako jedno z hlavních témat, lze v ní nalézt i přehled nejvýznamnějších filosofických teorií.
The concept of fleetingness in V. Woolf's novel Mrs. Dalloway
Keywords: Virginia Woolfová; Paní Dallowayová; pomíjivost; čas; Henri Bergson; William James; smrt; Virginia Woolf; Mrs. Dalloway; the fleeting; fleetingness; time; Henri Bergson; William James; death