Střevní paraziti ustájených telat - Horská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve vybraném zemědělském družstvu byly v průběhu roku 2008 odebrány pro parazitologické vyšetření vzorky výkalů z rekta telat. Celkem bylo odebráno a vyšetřeno flotačně-centrifugační metodou v Sheatherově cukerném roztoku 71 vzorků od 70 telat. Pozitivních vzorků na parazity bylo celkem 33 a byla v nich zaznamenána přítomnost oocyst kryptosporidií a eimerií. Nejčastěji byly diagnostikovány z celkového počtu sledovaných parazitů kryptosporidie, nejvyšší výskyt infekce byl zaznamenán v 1. až 2. týdnu stáří telat. Nejvyšší infekce eimeriemi byla zjištěna ve 4. až 5. týdnu věku telat. Výskyt sledovaných parazitů byl nejčastěji zaznamenán ve slabém a středním průjmu a nejméně v tuhých výkalech. Z celkového počtu vyšetřených samic bylo pozitivních na sledované parazity 51,4 % samic a z celkového počtu vyšetřených samců bylo pozitivních na sledované parazity 41,7 % samců.
Gut parasites of sheltered calves
Keywords: Eimeria sp.; Cryptosporidium sp.; telata; Eimeria sp.; Cryptosporidium sp.; calves