Vliv rozvodu rodičů na sociální chování dětí v dospělosti. - Růžičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá vlivem rozvodu rodičů na sociální chování dětí v dospělosti a cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké dopady může mít rozvod rodičů na sociální chování v dospělosti. V souvislosti s tímto cílem jsou výzkumné otázky, které se zabývají tím, jak vnímají dospělí zkušenost rozvod rodičů a jak vnímají jedinci v období dospělosti dopady rozvodu rodičů na svůj současný život. Praktická část je realizována prostřednictvím kvalitativního výzkumu s využitím techniky sběru dat pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Tato metoda umožňuje nejen získat informace o konkrétních otázkách, ale také se zaměřit na jedinečné zkušenosti a pohledy každého jednotlivého komunikačního partnera. Výzkum obsahuje rozhovor s deseti dospělými jedinci, kteří v minulosti prožili rozvod svých rodičů. Z výsledků mého výzkumu je patrné, že zkušenost rozvodu rodičů může být pro dospělé jedince jak inspirací, tak i ponaučením do budoucna, nicméně dopadům, které si dospělí z této zkušenosti odnášejí se nedá vyhnout. Přesto díky svým zkušenostem a dopadům, si mohou určit své preference a priority v životě. Je klíčové umět se svými zkušenostmi a dopady pracovat a najít si dostatečnou podporu od rodiny, partnera, přátel či odborníka. Výsledky tohoto výzkumu mohou přispět k terapeutickým a poradenským službám pro rodiny a jednotlivce, kteří se s těmito výzvami potýkají a také mohou poskytnout cenné informace pracovníkům z odboru sociálně-právní ochrany dětí, kteří se tímto tématem zabývají, a mohou využít výsledky výzkumu k lepšímu porozumění a pomoci svým klientům.
The Influence of Parents' Divorce on the Social Behavior of Children in Adulthood.
Keywords: Rozvod; rodiče; děti; dospělost; sociální chování.; Divorce; parents; children; adulthood; social behavior.