Zámek Poříčí (Boršov nad Vltavou). Stavební historie a kulturně-historické souvislosti. - Reindlová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na budovu zámečku v Boršově nad Vltavou, v místní části Poříčí. Věnuje se zejména stavební historii, kterou propojuje s významnými i méně známými majiteli objektu. V první části práce je proveden stavební popis, přičemž je popisovaný stav před rekonstrukcí a poté i po rekonstrukci. Obě podoby zámku jsou popisovány proto, že při stavu před rekonstrukcí jsou na budově ještě patrné některé jednotlivé změny. Při rekonstrukci byl kladen důraz na zachování některých historických prvků, popis po rekonstrukci slouží tedy pro porovnání a jako příklad, co vše může rekonstrukce historické budovy zakrýt nebo změnit. Dále již práce chronologicky rozebírá podobu zámku v jednotlivých obdobích. Zároveň upozorňuje na kulturní i jiné preference některých vlastníků zámku a související stavební zásahy do budovy. Nakonec tato práce poukazuje také na změny využití pozemků a dalších staveb v nejbližším okolí, které se zámkem mají, nebo dříve měly vztah. Skrze tyto změny se pokouší naznačit rozdíly v dřívějším významu podobných budov naproti tomu, jak jsou vnímány dnes.
The chateau Poříčí (Boršov nad Vltavou). Building history and stylistic context.
Keywords: Zámek Poříčí; stavební historie; rekonstrukce; vlastníci zámku; stavební popis; The chateau Poříčí; building history; reconstruction; the owners of the chateau; description of the construction