Problematika přechodu z daňové evidence na účetnictví u podnikatele - fyzické osoby - Oulická, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku přechodu firmy z daňové evidence (dříve označováno jako ''jednoduché účetnictví'') na účetnictví (tedy ''podvojné účetnictví'') u fiktivního podnikatelského subjektu. V teoretické části jsem stručně charakterizovala daňovou evidenci, účetnictví a dále postup přechodu. Účetnictví je založeno na nákladově-výnosovém principu a daňová evidence na příjmově-výdajovém principu. Vycházela jsem především z teoretických poznatků, které jsem čerpala z odborné literatury. Neexistuje obecné pravidlo, podle kterého by se dalo říci, že účetnictví je pro daný subjekt lepší než daňová evidence nebo naopak. Oba způsoby mají své výhody i nevýhody. Při výběru musí podnikatel zvážit přednosti i nedostatky a to i v souvislosti na konkrétní ekonomickou situaci dané země. V praktické části jsem aplikovala přechod u fiktivní fyzické osoby k datu 1.1.2007. Na základě provedené inventarizace bylo zjištěno, že podnikatel má na skladě velké množství zásob. V případě, že dojde v České republice od roku 2007 ke snížení daňové sazby z 32 % na 15 %, nemusí být pro fyzickou osobu - podnikatele přechod na účetnictví tak bolestivý.
Problems of the transition from tax evidence to the accounting for entreprneur - physical person
Keywords: daňová evidence; účetnictví; problematika přechodu; fyzická osoba; daňová sazba; tax records keeping; bookkeeping; the issue of transition; individual; tax rate