Historie úpravy textilních materiálů - Wimmer, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce popisuje historii vzniku a vývoje odvětví textilního průmyslu, orientovaného na produkci úpletových textilií. Zdokumentovány jsou zde prvopočátky pletení a postupný rozvoj mechanizace v tomto oboru. Historie pletařství v České republice je spojena s firmu Jitex Písek, jednoho z největších českých textilních podniků. Práce popisuje používané technologie a procesy výroby úpletů v jednotlivých provozech podniku Jitex Písek.
History of treatment of textile materials
Keywords: textilní průmysl; pletací stroj; úplet; barvivo; aparát; laboratorní zkouška; textile industry; knitting machine; knit; dye; apparatus; laboratory test