Realizace projektového řízení v organizacích poskytující sociální služby - Dufková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Aplikace projektového řízení v sociálních službách je cesta, kterou se organizace snaží dosáhnout společensky prospěšných projektů, za použití nástrojů a technik projektového managementu. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá sociálními službami, managementem a projektovým řízením. Hlavním cílem diplomové práce je na základě smíšeného výzkumu zjistit, jak je realizováno projektové řízení v organizacích poskytujících sociální služby. U kvantitativní části byly v souvislosti s cílem stanoveny tyto hypotézy: H1: Vybrané sociodemografické charakteristiky ovlivňují realizaci projektového řízení v organizacích poskytujících sociální služby. A H2: Zdroje financování organizace ovlivňují počty realizovaných projektů. Výzkum ukázal, že vybrané sociodemografické charakteristiky (jednalo se o: pohlaví, věk, délka praxe, pracovní pozice, nejvyšší dosažené vzdělání, zaměření vzdělání manažera, dále pak zřizovatel, velikost organizace, cílová skupina) statisticky významně ovlivňují realizaci projektového řízení v organizacích poskytujících sociální služby. U kvalitativní části bylo cílem zjistit, jak je realizováno projektové řízení v organizacích poskytujících sociální služby z pohledu manažera. Výzkum ukázal, že realizace projektového řízení je pro organizace poskytující sociální služby velice důležitá a díky ní získávají finance pro zdokonalení sociálních služeb. O projektové řízení se starají zejména ředitelé s určitými zaměstnanci. Příprava projektů je závislá na týmu, v němž probíhá dohoda o výzvě a cílech, které souvisí s projektem. Dále podají žádost o výzvu a následně realizují projekt. Nakonec proběhne vyhodnocení a vyúčtování projektu. Zjištěné informace o realizaci projektového řízení v organizacích poskytujících sociální služby mohou sloužit pro vytvoření návrhu na zlepšení řízení v organizacích v sociální oblasti, eventuálně výsledky mohou sloužit jako podnět pro další rozšiřující výzkumy.
Implementation of project management in social services organizations
Keywords: Projektové řízení-Management-Sociální služby-Organizace poskytující sociální služby; Project management-Management-Social services-Organizations providing social services