Fyzioterapie u dětí s cystickou fibrózou - Tomášková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je cystická fibróza u dětí a její vliv pomocí metod fyzioterapie. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o cystické fibróze, její historii, diagnostice a léčbě. Dále jsou zde zahrnuty metody respirační fyzioterapie a další metody fyzioterapie, které mohou pozitivně ovlivnit život jedince s cystickou fibrózou. Cystická fibróza je vážné onemocnění ohrožující život. V současné době neexistuje účinná léčba vedoucí k úplnému vyléčení. Charakteristická je nadměrná tvorba hustého hlenu, který se nejčastěji tvoří v orgánech dýchacího a trávicího systému. Hustý hlen je příčinou vzniku různých mikroorganismů, kterými je jedinec trpící cystickou fibrózou ohrožen. Hlavními projevy cystické fibrózy jsou chronická onemocnění dýchacích cest projevující se kašlem, výdechovou dušností a pocitem neschopnosti se nadechnout. Dalším typickým projevem je vysoká koncentrace elektrolytů soli v potu, která způsobuje u pacientů slanou chuť potu. Důležitým aspektem je včasná diagnostika onemocnění a včasné zahájení léčby. Klíčová je léčba farmaky v kombinaci s denním prováděním metod respirační fyzioterapie. Doplňkovou formou léčby může být využití fyzioterapie jako takové, neboť může významně podpořit kvalitu života jednotlivce. V praktické části je využita metoda kvalitativního výzkumu, případová studie. Výzkum byl prováděn v domácím prostředí pacientky. Zkoumaný soubor tvořila jedna pacientka s diagnostikovanou cystickou fibrózou, která byla sledována po dobu několika měsíců. Na počátku byl proveden vstupní kineziologický rozbor, od něhož se odvíjela následná individuální terapie. Ta byla zaměřena zejména na vadné držení těla a částečně zahrnovala metody respirační fyzioterapie. Na závěr terapie byl proveden výstupní kineziologický rozbor. Výsledky jsou zpracovány formou kazuistiky.
Physiotherapy in children with cystic fibrosis
Keywords: cystická fibróza; respirační fyzioterapie; jiné fyzioterapeutické postupy; cystic fibrosis; respiratory physiotherapy; other physiotherapy