Hmotná aktiva z pohledu mezinárodních standardů účetního výkaznictví a komparace s českými účetními standardy a US GAAP - Joanidisová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této bakalářské práce je popis účtování dlouhodobých hmotných aktiv dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) a nalezení a popsání rozdílů mezi tímto systémem, Americkými všeobecně uznávanými účetními zásadami (US GAAP) a českou účetní legislativou (ČÚL). V Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS), které jsou v této práci hlavní zkoumanou úpravou účetnictví, se problematice dlouhodobých hmotných aktiv věnuje standard IAS 16 - Pozemky, budovy a zařízení. Od tohoto standardu se odvíjí komparace s US GAAP a ČÚL. Teoretická část bakalářské práce rozebírá problematiku dlouhodobých hmotných aktiv podle uvedených účetních systémů a popisuje zjištěné odlišnosti. Praktická část zobrazuje aplikaci uvedených standardů ve společnosti E.ON Česká republika, a.s., která účtuje ve všech třech zkoumaných legislativách a dále uvádí příklad rozdílného účtování konkrétního majetku v této společnosti.
Property, plant and equipment in the perspective of International Reporting Standards in comparison with Czech accounting standards and US GAAP
Keywords: Mezinárodní standardy účetního výkaznictví {--} IFRS; Americké všeobecně uznávané účetní zásady {--} US GAAP; česká účetní legislativa {--} ČÚL; dlouhodobá hmotná aktiva; IAS 16 {--} Pozemky; budovy a zařízení; E.ON Česká republika; a.s.; International Financial Reporting Standards {--} IFRS; United States Generally Accepted Accounting Principles {--} US GAAP; Czech Accounting Legislation {--} CAL; long-lived assets; IAS 16 - Property; plant and equipment; E.ON Czech republic; a.s.