Volnočasové aktivity jako možnost boje proti negativním vlivům masové komunikace - Kurylová, Květoslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá negativním působením médií na děti, mládež a jejich volný čas. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část pojednává o masových médií a způsobu trávení volného času dětí a mládeže. Je zde popsána základní charakteristika médií, jejich funkce, vztah ke společnosti a různé negativní vlivy na vývoj jedince. Praktická část je tvořena výzkumným šetřením, které bylo provedeno na dvou základních školách a zúčastnilo se jej 125 respondentů. Toto šetření se snaží zmapovat vztah respondentů k médiím a získat informace o aktivitách v jejich volném čase. Výsledky výzkumné šetření jsou graficky znázorněny a vyhodnoceny.
Spare time activities as a possibility of struggle against negative influence of mass communication.
Keywords: masová komunikace; negativní vliv médií; identifikace; volný čas a aktivity mládeže; mass communication; negative influence of media; identification; free time and activities of youth