Pozice sociálního pracovníka v dialyzačním týmu - Kudějová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce mapuje sociální dopady nemocných závislých na dialyzační léčbě. V popředí zájmu celého dialyzačního týmu je snaha postarat se o nemocné tak, aby se cítili co nejlépe, aby jejich chronické onemocnění mělo co nejmenší dopady na běžný život. Cílem léčby je nejen jejich stabilizovaný zdravotní stav, psychická spokojenost a vyrovnanost, ale i pomoc při řešení sociálních dopadů, které s sebou chronické ledvinné onemocnění přináší. Práce sociálního pracovníka v dialyzačním týmu přispívá nejen k lepšímu pochopení potřeb lidí dialyzovaných, ale také vzájemně ovlivňuje spolupráci mezi klienty a zdravotnickými pracovníky a tím velkou měrou přispívá k zefektivnění léčby.
The position of a social worker in a dialysis team
Keywords: cévní přístup; dialyzovaný nemocný; hemodialýza; chronické ledvinné onemocnění; sociální aspekty dialyzační léčby; sociální pracovník; vascular access; dialysed patient; haemodialysis; chronic kidney illneners; social aspects of dialysis treatment; social worker