Etické aspekty zacházení s těly zesnulých - Viktorová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá etickými aspekty, které můžeme identifikovat při zacházení s těly zesnulých. Popisuje, jak je se zesnulým tělem zacházeno s ohledem na lidskou důstojnost nebo lidská práva. Ukazuje, jak se zacházelo se zemřelým tělem v minulosti, jak vypadal pohřební obřad i pohřbívání ostatků. Zabývá se také hodnocením přístupu k mrtvému tělu v současnosti. Jsou zde popsány úkony po úmrtí, dále pak podoba pohřbu, pohřebních služeb či hřbitovů. Okrajově se zabývá pohřebními zvyklostmi u vybraných etnických menšin žijících na našem území. Zvláštní prostor je zde věnován zacházení se zemřelými dětmi, možnostem jejich pohřbení a rozloučení rodičů. Dále jsou zde předneseny etické otázky u problematiky dárcovství orgánů.
The ethical aspects of body treatment of the deceased persons
Keywords: pohřeb; pohřbívání; hřbitovy; hrobník; pohřební služby; pohřby v minulosti; pohřby v současnosti; etika; morálka; autonomie; lidská důstojnost; lidská práva; sociální práce; sociální pracovník; dárcovství orgánů; transplantace; nenarozené děti; zemřelé děti; funeral; burial; cemeteries; gravedigger; funeral services; funerals in the past; funerals in the present; ethics; morality; autonomy; human dignity; human rights; social work; social worker; organ donation; transplantation; unborn children; deceased children