Muzeum jako místo setkání pedagogiky školní a mimoškolní - Hrůzová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá propojením školního vyučování s muzejními vzdělávacími aktivitami. Zaměřuje se především na možnosti základních škol. Hodnotí, jakým způsobem se může muzeum uplatnit při realizaci vzdělávacích aktivit. Upozorňuje na konkrétní formy vzdělávacích aktivit v muzeu. Podrobně je zaměřena na vymezení jednotlivých výukových metod, které lze upřednostnit v rámci muzejního vyučování. V diplomové práci je vymezena úloha muzejního vzdělávacího programu, který je uplatnitelný v rámci projektového vyučování ve škole. V celé práci je patrná snaha propojit možnosti mimoškolní výuky probíhající v muzeu se školní výukou. Muzejní výuka je chápána jako doplňující a rozšiřující pro školní výuku. Přesto se však neustále zdůrazňuje jedinečnost muzea. Muzeum díky prostředí odlišného od školy může nabídnout nevšední zážitek spojený s výukou.
The Museum: A Meeting Point for Formal and Informal Curriculum
Keywords: výuka; vzdělávání; muzejní vzdělávací program; projektová výuka; výuková metoda; metodické pomůcky; lektor v muzeu; muzejní pedagog; teaching; education; museum education program; project teaching; teaching methods; methodological tools; lecturer at the museum; museum educator