Bilance České republiky vůči Evropskému rozpočtu - Filakovská, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce je změřena na bilanci České republiky vůči rozpočtu Evropské unie. Hlavním cílem práce je zhodnocení vztahu bilance České republiky a rozpočtu Evropské unie, posouzení vývoje čisté pozice České republiky a rovněž zhodnocení čerpání dotací Českou republikou. První část práce je zaměřena na definici základních pojmů, které s touto problematikou souvisí. V metodice jsou obsaženy metody a postupy, které jsou následně použité v praktické části práce. V praktické části práce zaměřená na stanovení predikce vývoje čisté pozice České republiky v následujícím programovém období v letech 2021-2027. S využitím řetězových indexů a průměrného tempa růstu byla tato predikce vyčíslena a tyto výsledky byly následně porovnány s dosavadním vývojem plateb do rozpočtu a příjmů z rozpočtu EU. Ve druhé části praktické části byla provedena analýza čerpání dotací v aktuálním programovém období a pomocí predikce bylo stanoveno přibližné procento celkového čerpání na konci tohoto období.
The balance of the Czech Republic against the European budget
Keywords: Evropská unie; rozpočet; čistá pozice České republiky; programové období; The European union; budget; the net position; the programming period