Zavádění ošetřovatelského procesu v agenturách domácí péče - Tyllová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době je v České republice kolem 567 agentur domácí péče, a jelikož další agentury se stále zakládají, je potřeba aby se poskytovala kvalitní péče o klienty v domácím prostředí. Lidé, kteří jsou hospitalizovaní v nemocnicích či jiných zařízení, prožívají léčbu mnohem hůře, jsou vystaveni stresu z cizího prostředí a postrádají jednu z nejcennějších věcí, vlastní domov. Je dokázané, že lidé léčeni doma se léčí rychleji, než ti co jsou v nemocnicích. Nejde jen o nemocné, ale i o zdravé jedince, kteří jsou jen díky svému věku a omezené soběstačnosti odkázáni na péči druhých, proto můžou díky těmto agenturám zůstat v domácím prostředí. Sestra z agentury domácí péče pomáhá klientům překonávat problémy, které sami nezvládají. Ta zároveň vede kompletní evidenci o klientovi, kterou si řádně zaznamenává a vede ke zlepšení života klienta. Cílem práce je zjistit, zda agentury domácí péče v Jihočeském kraji, pracují metodou ošetřovatelského procesu a zda používají k ošetřovatelské diagnostice taxonomii NANDA II. Byly stanoveny 2 hypotézy: H1: Sestry v agenturách domácí péče pracují metodou ošetřovatelského procesu, H2: Sestry v agenturách domácí péče nepoužívají k ošetřovatelské diagnostice taxonomii NANDA II. Ke sběru dat ke splnění stanoveného cíle byla použita metoda dotazování, technikou dotazníků. Které byly rozdány 60 sestrám v Písku, Táboře, Prachaticích, Strakonicích a Českých Budějovicích. Bylo zjištěno, že sestry v agenturách domácí péče pracují metodou ošetřovatelského procesu a nepoužívají taxonomii NANDA II. Cíl práce byl splněn a obě hypotézy byly potvrzeny. Výsledky naší práce budou poskytnuty vedoucím pracovníkům v agenturách domácí péče, kde bylo prováděno šetření a mohly by být použity jako příspěvek k odborným seminářům.
Introduction of nursing process at home care agencies
Keywords: Ošetřovatelský proces; Ošetřovatelské diagnózy; Sestra; Nursing process; nursing diagnostics; nurse