Rizika tromboembolického onemocnění u žen - Bártová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tromboembolické onemocnění je jedním z nejčastějších kardiovaskulárních onemocnění, které zahrnuje hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Tento typ onemocnění je podmíněný vrozenými i získanými faktory. Největší rizika tromboembolického onemocnění u žen představují vrozené hyperkoagulační poruchy, těhotenství, opakované potraty nebo užívání hormonální antikoncepce. Část práce se zaměřuje na prevalenci trombofilních stavů mutace FV Leiden a mutace G20210A protrombinu u žen, které byly vyšetřovány v nemocnici v Českých Budějovicích a.s. v období celého roku 2015. Druhá část práce je věnována znalostem rizik tromboembolického onemocnění u žen, které užívaly nebo užívají hormonální antikoncepci.
The risks of thromboembolic disease among women
Keywords: hormonální antikoncepce; tromboembolismus; hyperkoagulace; trombofilní stavy; mutace Leiden; hluboká žilní trombóza; hormonal contraception; thromboembolism; hypercoagulation; thrombophilic states; Leiden mutation; deep venous thrombosis