Holocénní vlhká fáze v severní Africe: Geoarcheologická studie vztahu klimatu a lidského osídlení - Parvoničová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce rešeršním způsobem seskupuje informace o paleoenvironmentalní a archeologické situaci na Sahaře v raném a středním holocénu. Období s výrazně vlhkými podmínkami se nazývá holocenní klimatické optimum a trvalo přibližně do cca 5500 cal. BP. Na archeologických lokalitách práce sleduje vývoj lidského osídlení reflektující tyto klimatické změny. Lidská populace reagovala na příznivé klima rozšířením osídlení po téměř celém území dnešní pouště. Na základě dochovaných artefaktů a ekofaktů lze tyto skupiny identifikovat jako lovce a sběrače, kteří se postupně proměňují v pasteveckou a zemědělskou společnost. Studie se soustředí na východní Saharu a obecný přehled vychází z analýz konkrétních lokalit nacházejících se v Egyptě, Súdánu, Libyi a Čadu.
The Holocene Climatic Optimum in Northern Africa: Geoarchaeological research of the environmental and cultural interaction
Keywords: holocén; klima; Afrika; Sahara; poušť; lidské osídlení; vegetace; paleojezero; jezerní sediment; paleoenvironment; archeologie; Holocene; climate; Africa; Sahara; desert; human occupation; vegetation; paleolake; lacustrine sediment; paleoenvironment; archaeology