Přechod ambulantního radiodiagnostického zařízení z analogového na digitální systém - Douchová, Irena (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce podává rámcovou informaci o digitalizaci ambulantního radiodiagnostického oddělení. Seznamuje s fyzikálními principy digitálního obrazu a technikou, která je pro přechod oddělení na novou technologii nutná. Úvodní část práce dále vysvětluje princip funkce paměťových fólií, digitizéru a archivace dat. Určitá pozornost je také věnována ekonomickým a organizačním problémům, souvisejících s částečným zachováním analogového provozu na digitalizovaném pracovišti. Současně se píše o chybách, kterých se bylo možné vyvarovat při větší znalosti systému práce na digitalizovaném pracovišti. Srovnáním vynaložených finančních prostředků na chemikálie, filmy a servis vyvolávacího automatu s náklady po zavedení digitalizace, dospěla jsem k závěru, že digitalizace se úsporou financí souvisejících s analogovým procesem do pěti let nezaplatí. Po čtyřech letech se z důvodu ''vyčerpanosti'' musí již obnovit většina paměťových fólií. Nejdůležitějším přínosem digitalizace je zlepšení a zrychlení přístupu k informacím, což znamená úsporu času zaměstnanců. Nová technika umožňuje zkrátit dobu vyšetření a tím pomáhá v kritických situacích.
The ambulatory radiology institution - the transition from the analog to the digital system
Keywords: bezfilmový provoz; digitální radiografie; paměťové fólie; filmless operation; digital radiography; memory foils