Uplatnění integrovaných nástrojů při rozvoji venkovských oblastí - Šimánková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na využití integrovaného nástroje Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) v programovém období 2014-2020. Hlavním cílem práce bylo definování faktorů a podmínek, které využití tohoto nástroje v praxi mohou ovlivnit jak negativně, tak pozitivně. Teoretická část práce se nejdříve zabývala tématem územní soudržnosti a dále byla zaměřena na vývoj integrovaných přístupů a nástrojů jak v Evropské unii, tak v České republice. Územní soudržnost je jedním z nástrojů, které slouží k naplňování cílů Evropské unie. V praktické části práce je podrobně popsán integrovaný nástroj CLLD a jeho implementace v rámci čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Pro zkoumání a následný popis implementace nástroje CLLD byly formou rešerší získány dostupné dokumenty a data, zejména z webových stránek zastřešující organizace nositelů CLLD (Národní síť místních akčních skupin), jejích výročních zpráv a dále z webových stránek Ministerstva pro místní rozvoj a jejich odborných stránek, které jsou speciálně zaměřeny na evropské fondy. Poté následuje analýza využití CLLD u dvou nositelů nástroje - MAS Moravský kras a MAS Hrušovansko. Pro zjištění konkrétního využívání byla použita data, která jsou dostupná na webových stránkách obou MAS, a to především dokument Strategie komunitně vedeného místního rozvoje a evaluační zprávy k realizaci CLLD.
Application of Integrated Tools in the Development of Rural Areas
Keywords: územní soudržnost; integrované nástroje; komunitně vedený místní rozvoj (CLLD); Místní akční skupina (MAS); regionální rozvoj; rozvoj venkova; territorial cohesion; integrated instruments; Community-Led Local Development (CLLD); Local Action Group (LAG); regional development; rural development