Verifikace dodané dávky v externí radioterapii pomocí in vivo povrchové dozimetrie - Linhartová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na vyhodnocení in-vivo dozimetrie na pracovišti Radioterapie Onkologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou. In-vivo dozimetrie je uskutečňována v pravidelných intervalech u většiny kurativních pacientů a je to metoda ověření zejména vstupní a výstupní dávky ozařovacích polí. Cílem práce je vyhodnocení této dozimetrie, porovnání s preskripcí v plánovacím systému, srovnání jednotlivých dávek. Zjištění odchylek od předepsaných dávek. Tato metoda je nezávislá jak od klasické dozimetrické procedury, tak i zabezpečení procesu plánování. Proto v rámci programu zabezpečení kvality (QA- quality assurance) a kontroly kvality (QA- quality control) v rámci běžného klinického procesu externí radioterapie má velký význam.
Dose vertification in external radiotherapy with the aid of in vivo dosimetry.
Keywords: in vivo dozimetrie; ionizační dozimetrie; polovodičové detektory; radioterapie; termoluminiscenční dozimetrie; verifikace dávky; in vivo dosimetry; ionization dosimetry; semiconductor detectors; radiotherapy; thermoluminescence dosimetry; dose verification