Čínský pacient v českém zdravotnictví - Scholz, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma této diplomové práce je: "Čínský pacient v českém zdravotnictví". Čína s přibližně 1,3 miliardami občanů patří mezi největší země světa. Migrace a turistika obyvatel Čínské lidové republiky a Čínské republiky směrem do středoevropského regionu, je rok od roku vyšší. Souběžně s nárůstem počtu příslušníků čínské minoritní skupiny v ČR, stoupá i počet poskytované zdravotní péče této minoritní skupině obyvatel. Odlišné pojetí zdraví a nemoci, má výrazný vliv na přístup a vnímání pacienta / klienta z odlišné kultury, ať už z profesionálního pohledu, tak i z pohledu pacienta/klienta. Zdravotnický personál by si měl být vědom hlavních odlišností v chování příslušníků minoritních skupin svého obyvatelstva, a to nejen v souvislosti s poskytovanou zdravotní péčí. Tato výzkumná práce, je zpracována pomocí metod kvalitativního výzkumu. Výzkumným cílem této práce bylo zpracovat zvláštnosti ošetřovatelské péče, které si příslušníci čínské menšiny přejí respektovat. Sběr dat byl proveden pomocí polostruktorovaného rozhovoru u příslušníků čínské minoritní skupiny v ČR. Obsah otázek použitého polostrukturovaného rozhovoru, vychází zejména z koncepčních ošetřovatelských modelů M. Gordonové, M. Leiningerové, a modelu J. Gigerové - R. Davidhizerové. K dosažení cíle bylo stanoveno pět výzkumných otázek. Výsledky výzkumu jsou zpracovány pomocí kazuistik a mírně modifikovaného přístupu rámcové analýzy dle Ritchieho a Spencera. Mezi hlavní výsledky řadíme zjištěné zvláštnosti ošetřovatelské péče v oblasti odběrů krve, sdělování lékařské diagnózy obzvláště rodině, obav ze závislosti na lécích a také bolest a její řešení. Mezi další výsledky patří také popis toho, jak vnímají příslušníci čínské minoritní skupiny české ošetřovatelství a sestru jako poskytovatelku odborné ošetřovatelské péče. Na základě výsledků práce jsou navrženy hypotézy, určené k dalšímu výzkumnému využití. Tato práce i výsledky jsou určeny primárně odborné ošetřovatelské veřejnosti. Výsledky této práce mohou sloužit jak pro studijní účely, tak i pro přímé poskytování ošetřovatelské péče ve zdravotnických zařízeních v ČR. Jedním z výstupů této práce, je také návrh standardu ošetřovatelské péče u příslušníků čínské minoritní skupiny žijící v ČR, a dále také informační sumář pro sestry o transkulturních specifikách čínského pacienta / klienta v českém zdravotnictví.
A Chinese patient in the Czech health care service
Keywords: Čínský; pacient; ošetřovatelství; specifika; zdravotnictví.; Chinese; patient; nursing care; specification; health services.