Vliv stanovištních podmínek na přirozenou obnovu smrkových porostů po větrném polomu na Černé hoře (NP Šumava) - Čermák, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem předkládané práce bylo zhodnotit stav přirozené obnovy smrku ztepilého na třech trvalých výzkumných plochách s rozdílným managmentem po větrné disturbanci z ledna 2007. Dalšími cíli bylo zhodnocení vlivu mikrostanovištních podmínek a zastínění na vzcházení a přežívání semenáčků smrku ztepilého a stavu korun na výzkumné ploše. Výzkum se uskutečnil na Černé hoře na Šumavě, v roce 2009 až 2010. Získané údaje by mohly přispět k rozhodování při volbě managementu lesních porostů po disturbanci v chráněných územích.
Site conditions effect on Norway spruce natural regeneration after windthrow on the Černá hora Mts. (National Park Šumava)
Keywords: smrk ztepilý; přirozená obnova; mikrostanovištní podmínky; větrný polom; Národní park Šumava; Norway spruce; natural regeneration; micro-site conditions influence; wind-fallen trees; Šumava national park