Stravovací návyky u osob s diabetem mellitem 2. typu - Králová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma stravovacích návyků u pacientů s diabetem 2. typu je v dnešní době aktuální a je mu přikládána stále větší pozornost. Diabetes se označuje za jednu z civilizačních chorob 21. století. Proto tato bakalářská práce mapuje úroveň znalostí diabetiků o diabetické dietě a dodržování jejich zásad. Bakalářská práce se skládá z části teoretické a praktické. Teoretická část mé práce pojednává o onemocnění jako takovém s důrazem na popis diabetické diety, která je nezbytnou součástí léčby pacienta. V závěru této části mé práce se také věnuji edukaci diabetických pacientů, neboť je nezbytné, aby dotyční jedinci byli srozuměni s případnými riziky, která vznikají při nedodržování režimových opatření při jejich onemocnění. Cílem mé práce je prostřednictvím praktické části zhodnotit stravovací návyky zjištěné u pacientů s diabetem mellitus 2. typu a zmapovat, zda tyto jedinci vnímají diabetickou dietu jako základní léčebný prostředek při jejich onemocnění. Bakalářská práce je provedena strategií kvalitativního výzkumu. Jako metody sběru dat je využito polostrukturovaného rozhovoru. Vyhodnocené rozhovory jsou zpracované do přehledných tabulek a dále jsou rozvedeny v diskuzi a závěru. Tato publikace by měla podpořit a zkvalitnit informovanost o správných stravovacích návycích při diabetu mellitu 2. typu.
Eating Habits of Type 2 Diabetes Mellitus Persons
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; stravovací návyky; diabetická dieta; Type 2 Diabetes Mellitus; Eating Habits; Diabetic Diet